annabelle’s home

I didn’t buy a house when I bought Norcliffe, I bought a story. The previous owners had shared forty happy and homely years here and the feeling of ever-lasting happiness hit you as you walked through the door.

Yes, it required extensive building work – it had a yellow bath suite and collections of spiders between the glass and the extra layer of Perspex that had been fitted to every window and really smelt of damp. It needed a whole new roof, underpinning, a full re-wire and a new central heating system plus an extension. But it had a soul.

I made it my task to renovate the property in line with what I could immediately envisage would work really well, but also in a way that would protect this story – in doing so creating something even more special which exudes permenance, character and comfort.

 

How did I do it and what did I learn?

  • I learnt exactly what it was I was buying. I checked the properties orientation as a South or West facing rear garden are the only aspects worth buying – having the sun shine in the larger areas of glazing to the rooms on the rear of the house and having the sunny-spot outside the kitchen an easy skip from the house is essential in the UK. I also visited the Planning Portal and checked the property’s planning history on the Local Authority’s website, considered the applications I would require and worked out if they were feasible. Lastly, I talked to the vendors often, having originally approached them directly this was easy – I had the chance to drink tea and eat crumpets with them many times learning so much, as after all I wanted to ensure a good project lay ahead.
  • I respected all the moments the house had created. The sun rose over the kitchen terrace at the perfect time for breakfast in the garden whilst Maggie & Marshall’s favourite spot at 6pm was having a bath with a G&T together after a hard days gardening – here the large window seat they had created was perfect for the last of the day’s sun rays. So I recreated every space that they had loved using with the very same uses – and I love them too – for they had found the very best spots for me already! Almost everything you see in the photos had to be re-built but with this method the house added much to the design. There are so many more really successful intermediate spaces, which bring additional layers of joy – nothing has been forgotten – the house is so easy to enjoy.
  • I cherished the garden.  Mature planting and a real setting to a property are worth so much. My overgrown wonderland provided me with lots of garden to choose carefully from to reveal, retain or re-work. I didn’t have to start from scratch and if I had been ruthless in the early days I would still have been waiting for it to mature in 5-10 years’ time. It had been designed very well too. It has a selection of ‘outdoor rooms’. I have inherited vines, shrubs, ponds, benches, sculptures, beautiful Cheshire railings around it all and a magnificent 50ft climbing rose. All wonderful except the bramble hedge blocking the view of the fields and parkland to the rear which for me just had to go! The one other thing I added straight after the building work? A large delivery of turf which instantly turned a building site back into a home. Invaluable.

 

If you would like us to fully renovate a property for you with extraordinary care and thought, we can be reached by phone on 01625 528925, email at info@annabelletugbyarchitects.co.uk or via Facetime.

 

business as usual

Dear Friends,

We hope you are all keeping safe. We are reaching out to let you know it is ‘Business as Usual’ with us during lockdown.  One member of our team will be in the studio each week building our models whilst the rest of us are working remotely and I am picking up all calls to our office number!

This is a challenging time for all businesses alike but with the closing of building sites at a time when many of our projects would have been starting on site, we would like to ask for your support during what would usually be a busy time of the year for us.

What can you do?
  • Share our stories, updates & posts on social media. We promise to keep them inspiring and beautiful!
  • Commission a piece of Architecture Seize this time, discuss it at home and assess your family’s desires (you could even use Pinterest to create a board about your project). Then get in touch with us so we can advise you of everything that is possible and bring your ideas to life!
  • Arrange a Consultation! We can visit your property and have a ‘garden meeting’ observing social distancing guidelines and Government Advice. We are producing drawing packs and liaising with all the Planning Authorities as usual during this time to obtain Planning Approval – so your building project is ready by the end of Lockdown!

 

If you have any questions, we can be reached by phone on 01625 528925, email at info@annabelletugbyarchitects.co.uk or via Facetime.

Thank you for your support,
Annabelle & team

wilmslow new home – approved

Planning approval has just been secured successfully within ten weeks.

Annabelle Tugby Architects was commissioned to create a new design for a site on Styal Road, Wilmslow following recent approval of a traditional design by another architectural practice.

The ATA proposal is a contemporary design with much greater efficiency of form (various small volumes were omitted to reduce costs such as dormers and single storey extensions) whilst internal layouts were re-worked to increase the flow and use of space – meaning less footprint was required. This saving allowed us to prioritise more energy on much enjoyed front elevational treatments which would increase the property’s final value.

Particular attention was paid to how the house will sit within its context, ensuring a good fit of design as you drive past once built. It is so key to relate to the materials on the street but also the forms, roof pitches, ridge heights, window design and intricate details of the lintels, rainwater products, porch and landscaping.  The new design therefore relates to the adjacent properties now through high quality design and individuality with character rather than pastiche, which will all be built from high quality materials to last.

The floor plans were re-worked to have greater storage and overall more practicality for a family. Orientation checks of the property resulted in the re-positioinng of windows and internal spaces to ensure the incoming sunlight was maximised year round in the  key spaces such as master suite, kitchen and early morning spaces like the breakfast table and the evening spots such as the formal living room and outdoor sitting spaces.

 

The white card model below is the application by the other designer whilst the coloured card models are the new ATA design which has successfully gained planning.